Πάρτε τον έλεγχο των δαπανών σας

Κάθε άτομο έχει διαφορετική σχέση με τα χρήματα. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι μοιράζονται ένα κοινό πράγμα: δεν μπορούν να βρουν μακροπρόθεσμη οικονομική ισορροπία. Είστε σε αυτή την κατάσταση; Είναι ο έλεγχος του υπολοίπου του τραπεζικού σας λογαριασμού πηγή άγχους; Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας για τον έλεγχο του προϋπολογισμού σας.

  • Η οργάνωση είναι το κλειδί για να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό και να τον ακολουθήσετε με ακρίβεια.
  • Υπάρχουν πολλές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων. Αναλύοντας τις καταναλωτικές σας συνήθειες, θα μπορέσετε να μειώσετε τα έξοδά σας και να κάνετε πιο χρήσιμες αγορές.
  • Για να διαχειριστείτε έναν προϋπολογισμό, πρέπει να προσδιορίσετε εκ των προτέρων τα στοιχεία δαπανών και να παρακολουθείτε τακτικά τις καθημερινές σας δαπάνες.
  • Συνιστάται η εξοικονόμηση ασφάλειας για την κάλυψη μη αναμενόμενων εξόδων. Με αυτόν τον τρόπο, ο προϋπολογισμός σας δεν θα είναι ποτέ εκτός ισορροπίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας;

Προσπαθείτε κάθε μήνα να μην καταλήξετε υπερανάληψη. Ωστόσο, παρά τις προθέσεις σας, εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας.

Η οργάνωση είναι το κλειδί για έναν ειρηνικό προϋπολογισμό 

Για να ελέγξετε τα έξοδά σας , πρέπει να είστε οργανωμένοι. Ξεκινά πολύ απλά. Πρέπει να γνωρίζετε τα διάφορα στοιχεία του προϋπολογισμού σας, δηλαδή:

  • το ποσό του εισοδήματός σας·
  • το μερίδιο των μηνιαίων λογαριασμών σας·
  • το ποσό που χρειάζεστε για καθημερινή διαβίωση (ψώνια, μεταφορές κ.λπ.)
  • το ποσό που σας απομένει όταν φύγουν τα άυλα έξοδά σας.

Αρχικά, αρκεί απλώς να το γνωρίζεις. Στη συνέχεια, θα είναι προτιμότερο να καταρτιστεί γραπτός προϋπολογισμός.

Είναι υποχρεωτικό να αφιερώνετε χρόνο στα οικονομικά σας

Λίγοι απολαμβάνουν να κάνουν τα μαθηματικά. Δεν είναι μια ευχάριστη άσκηση (ειδικά αν τα οικονομικά σου δεν είναι σε ισορροπία) και κυρίως χρονοβόρα. Ωστόσο, εάν θέλετε να ανακτήσετε τον έλεγχο του προϋπολογισμού σας, είναι απαραίτητο. Για να αποφύγετε την καθυστέρηση, ορίστε μια χρονική περίοδο στο ημερολόγιό σας. Κάθε Σάββατο πρωί, θα του αφιερώνεις δεκαπέντε με είκοσι λεπτά, για παράδειγμα.

Χρέη: η υπερανάληψη ή οι πιστώσεις δεν είναι πάντα η σωστή λύση

Εάν έχετε χρέη, μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε την υπερανάληψη για να πληρώσετε μέρος αυτών. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να συνάψετε καταναλωτική πίστη για να την εξοφλήσετε. Ωστόσο, αυτή η λύση δεν είναι απαραίτητα ιδανική.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά πριν ακολουθήσετε αυτήν την επιλογή. Εάν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να διαπραγματευτείτε με τον πιστωτή σας για να κλιμακώσετε τις αποπληρωμές σας.

Εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας

Σήμερα, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα ψηφιακά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο των λογαριασμών σας. Έρχονται με τη μορφή αίτησης, αρχείου Excel ή σημειωματάρια ή βιβλία οικονομικής διαχείρισης.

Χάρη σε αυτούς, μπορείτε:

  • να δημιουργήσει έναν προϋπολογισμό·
  • παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας σε πραγματικό χρόνο.
  • Θέστε στόχους αποταμίευσης.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων σε καθημερινή βάση. Εδώ είναι τα πιο αποτελεσματικά:

Εξαλείψτε τις περιττές δαπάνες

Αυτή η άσκηση σας ζητά να αναλύσετε τις συνήθειές σας. Κάποια προϊόντα τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, άλλα ποτέ. Ως εκ τούτου, είναι θέμα προσδιορισμού:

  • πράγματα που αγοράζετε χωρίς να τα χρησιμοποιήσετε (διακοσμητικά αντικείμενα, μπιχλιμπίδια για παράδειγμα).
  • αγαθά που αγοράζονται σε πολλά αντίτυπα (εάν έχετε πέντε στρώσεις, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα έκτο).
  • περιττές αγορές (χρειάζεται να αγοράζετε τρία διαφορετικά είδη σόδας κάθε εβδομάδα;).

Οι παρορμητικές αγορές μπορούν επίσης να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά σας. Ωστόσο, συχνά είναι αρκετά άχρηστα. Πράγματι τα απέκτησες χωρίς να το σκεφτείς. Για να μειώσετε αυτό το είδος δαπανών, μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να περιμένει. Θέλετε ένα αντικείμενο; Δώσε στον εαυτό σου μια εβδομάδα. Εάν η αγορά είναι σημαντική για εσάς στο τέλος αυτής της περιόδου και αν σας φαίνεται απαραίτητη, τότε μπορείτε να την πραγματοποιήσετε.

Αγοράστε ένα δεύτερο χέρι

Μπορείτε να πάρετε εξαιρετικές προσφορές αγοράζοντας μεταχειρισμένο. LeBonCoin, Vinted, καταστήματα λιανικής πώλησης ή καταστήματα πόρων: σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για αγορά σε μειωμένη τιμή. Προστατεύεις το πορτοφόλι σου, αλλά και τον πλανήτη.

Διαχειριστείτε καλά τις αγορές σας

Ο προϋπολογισμός των τροφίμων μονοπωλεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων σας. Με το να είστε οργανωμένοι, μπορείτε να περιορίσετε τα έξοδά σας. Δείτε πώς να το κάνετε:

  • προγραμματίστε τα γεύματα για την εβδομάδα πριν πάτε για ψώνια για να αγοράσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε.
  • χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα ως προτεραιότητα για να μην τα πετάξετε.
  • λάβετε προμήθειες από τοπικούς παραγωγούς κοντά σας για να αγοράσετε σε εποχή και σε χαμηλότερη τιμή.
  • μαγειρέψτε κάθε μέρα για να μην αγοράζετε πλέον ακριβά έτοιμα γεύματα.

Δώστε προσοχή στην κατανάλωση ενέργειας

Η τιμή του ρεύματος, του φυσικού αερίου, της βενζίνης ή ακόμα και του νερού αυξάνεται. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτείτε την κατανάλωση ενέργειας. Για αυτό, μικρές καθημερινές χειρονομίες είναι πολύ αποτελεσματικές:

  • σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο.
  • μειώστε τη θερμοκρασία του θερμαντήρα κατά έναν ή δύο βαθμούς.
  • μειώστε το χρόνο στο ντους.
  • carpooling ;

Πώς να διαχειριστείτε έναν προϋπολογισμό;

Η δημιουργία προϋπολογισμού είναι το κλειδί για να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας. Δείτε πώς να το συνδυάσετε:

Βήμα 1: Προετοιμασία

Για να διαχειριστείτε έναν προϋπολογισμό, πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας απολογισμό. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα έγγραφα:

  • τα τραπεζικά σας αντίγραφα των τελευταίων μηνών (το καλύτερο είναι να επιστρέψετε δώδεκα μήνες).
  • τους λογαριασμούς και τους φόρους σας (φόρος ακίνητης περιουσίας, φόρος εισοδήματος).
  • τους πίνακες απόσβεσης των πιθανών πιστώσεων σας.

Σε χαρτί ή σε υπολογιστικό φύλλο Excel, πρέπει τώρα να αναφέρετε τα έξοδά σας και τις αποδείξεις μετρητών σας. Συνιστάται να αναφέρετε τα επαναλαμβανόμενα, περιστασιακά και υποχρεωτικά έξοδά σας. Χάρη στις δηλώσεις σας, θα μπορείτε να ενημερώσετε τις αγοραστικές σας συνήθειες, όπως η επανάληψη του κόστους εξόδου σας.

Βήμα 2: Ορισμός των στοιχείων εξόδων

Αφού έχετε διαμορφώσει τα πάντα, μπορείτε να ορίσετε τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας. Πρέπει να περιλαμβάνει πολλά στοιχεία δαπανών:

  • πληρωμή λογαριασμών?
  • παντοπωλεία ;
  • ταξίδι;
  • απροσδόκητο κόστος?
  • Έξοδα αναψυχής·
  • οικονομίες.

Ο προϋπολογισμός που δημιουργείται πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, δηλαδή πόροι και έξοδα να είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο.

Βήμα 3: Τακτική παρακολούθηση

Η δημιουργία του προϋπολογισμού σας δεν αρκεί. Πρέπει να το ακολουθείτε τακτικά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε κάθε εβδομάδα για να δείτε αν είστε ακόμα εντός των προβλέψεών σας. Συνιστάται επίσης να ρίχνετε μια ματιά στους λογαριασμούς σας κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Τέλος, στο τέλος κάθε μήνα, συνιστάται να γίνεται απολογισμός. Έτσι, θα μπορείτε να προσαρμόσετε τα στοιχεία των δαπανών σας σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εφαρμογή τους.

Οι συμβουλές μας για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων

Όλοι αντιμετωπίζουν απρόσμενα έξοδα. Ποιος δεν χρειάστηκε ποτέ να αγοράσει επειγόντως ένα νέο πλυντήριο ή να πληρώσει έναν απροσδόκητο λογαριασμό μηχανικού; Ακολουθούν τρεις συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε:

Δημιουργήστε προληπτικές οικονομίες

Για να μην εκπλαγείτε, είναι καλύτερο να αφήνετε στην άκρη κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε πάντα τους πόρους για να σας βοηθήσουν να πληρώσετε για μια απροσδόκητη δαπάνη.

Η εξοικονόμηση σε έκτακτες αποταμιεύσεις κάθε μήνα σάς επιτρέπει να κατανείμετε την πληρωμή σε πολλές δόσεις. Η εξοικονόμηση ενός μικρού ποσού κάθε μήνα είναι ευκολότερη από την πληρωμή ενός μεγάλου λογαριασμού ταυτόχρονα.

Πουλήστε τα άχρηστα πράγματά σας

Δεν αρκούν οι εξοικονομήσεις ασφαλείας σας; Έχετε σκεφτεί να πουλήσετε κάποια από τα προϊόντα σας σε μεταχειρισμένους διαδικτυακούς ιστότοπους πωλήσεων; Βιβλία, ρούχα ή διακόσμηση: η πώλησή τους μπορεί να σας βοηθήσει να πληρώσετε έναν απροσδόκητο λογαριασμό χωρίς να κάνετε μεγάλες θυσίες.

Διαπραγματευτείτε μια προθεσμία πληρωμής

Η τελευταία λύση είναι να ζητήσετε από τον πιστωτή σας μια προθεσμία πληρωμής. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Αλλά, αν μπορείτε να το κάνετε, αφαιρείτε τον πόνο και το οικονομικό άγχος από τους ώμους σας. Οπότε καλύτερα να τολμήσεις να ρωτήσεις.

Φυσικά, ως έσχατη λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξουσιοδοτημένη υπερανάληψη.

Πώς να αποθηκεύσετε;

Όπως θα έχετε καταλάβει, η οργάνωση και η εξοικονόμηση είναι τα κλειδιά για τον έλεγχο του προϋπολογισμού σας. Είναι πολύ εύκολο να το πεις. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να σώσετε.

Κατά γενικό κανόνα, είναι αποδεκτό ότι θα πρέπει να εξοικονομήσετε τουλάχιστον ένα μήνα των μηνιαίων εξόδων σας . Αυτός είναι επομένως ο ελάχιστος στόχος που πρέπει να τεθεί.

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να αυτοματοποιήσετε αυτήν την ενέργεια. Για να γίνει αυτό, είναι πρώτα απαραίτητο να συμπεριλάβετε ένα στοιχείο «εξοικονόμησης» στον προϋπολογισμό σας. Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να βάζετε αυτά τα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα μόλις λάβετε τον μισθό σας. Για να πετύχετε, πρέπει πρώτα να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους.

Ακολουθεί μια μικρή συμβουλή για να αποφύγετε τη χρήση των αποταμιεύσεών σας: πραγματοποιήστε μια αυτόματη μεταφορά από τον τρέχοντα λογαριασμό σας σε έναν λογαριασμό που δεν χρησιμοποιείτε ή στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπείτε στον πειρασμό να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΠΑΝΩ ↑